Utorak, 19 Ožujak 2024
tel.: 044/855-002

Lovačko društvo "JELEN"

Lovačko društvo "Jelen" Hrvatska Dubica osnovano je prije više od 50 godina. Sjedište Društva je u Hrvatskoj Dubici u ulici Vjekoslava Venka bb. Tijekom privremene okupacije Hrvatske Dubice, a u razdoblju od 1991. do 1995. godine, Društvo ne prestaje sa radom. U prognanstvu članovi obnavljaju aktivnosti Društva vršeći sve administrativne pripreme za povratak u Hrvatsku Dubicu. Većina članstva sudjeluje u Domovinskom ratu, a u kolovozu 1995. godine sa akcijom "Oluja" stanovnici Hrvatske Dubice i članovi Društva vraćaju se svojim opustošenim domovima i devastiranom lovištu. Društvo je ponovo obnovljeno, a rješenjem Ureda za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije od 22. srpnja 1996. godine ustanovljeno je lovište broj 28. HRVATSKA DUBICA, koje se daje u zakup lovačkom društvu "Jelen" iz Hrvatske Dubice.
Upravni odbor Društva sa tadašnjim predsjednikom društva Jurajem Krištofićem započeo je obnovu lovišta, lovnogospodarskih objekata, nabavku pernate divljači, uređenje lovišta i sve ostale radnje koje su vezane uz uzgoj, čuvanje i lov divljači,koja je još uvijek u tijeku. Sveukupna površina lovišta je 4980 hektara, a 75% površine lovišta je pod šumom.
U lovištu se uzgaja slijedeća divljač: srna obična, divlja svinja, zec, fazan, trčka, divlja patka, a tijekom ožujka, listopada i studenog u lovištu privremeno borave u većem broju šljuke bene i kokošice.

ČLANSTVO DRUŠTVA I AKTIVNOSTI

Društvo kontinuirano od 1995. godine u prosjeku broji oko 80 redovnih članova. Trenutno Društvo nema pripravnika, jer su pripravnici iz prošle godine položili lovačke ispite i učlanili se u redovno članstvo. Težište aktivnosti Društvo je usmjerilo na uzgoj lovne divljači, izgradnju lovno-gospodarskih objekata i lovno streljaštvo. Tijekom lovne sezone 2001/02. godine, članovi Društva su u organiziranom lovu odstrijelili 28 komada divljih svinja i križanaca divljih i pitomih svinja. Posebnu pažnju lovci su posvetili uništavanju štetočina, osobito lisice čija je populacija i brojnost iznad snošljive granice. Povećana brojnost lisice uvjetovana je neobrađivanjem poljoprivrednog zemljišta i migracijom iz susjednog lovišta uz rijeku Savu. Lovci lovačkog društva "Jelen" u sezoni 2001/02 godine odstrijelili su preko 100 komada lisica.

ldJelen

LOVNO STRELJAŠTVO

Tijekom 2001. godine Društvo je izgradilo i uredilo streljanu za glinene u disciplini skeet. Time je omogućena redovna aktivnost lovaca Društva na pripremama za takmičenje u gađanju glinenih golubova. Streljana je automatska, suvremena i u vrlo lijepom i povoljnom prirodnom okruženju. Uz streljanu je izgrađena veća nadstrešnica za boravak lovaca i gostiju tijekom održavanja takmičenja. Streljana je locirana 4 kilometra od Hrvatske Dubice uz cestu za Jasenovac.
Društvo je 2004. godine bilo domaćin i organizator nekoliko kup natjecanja za društva i lovce Sisačko-moslavačke županije. Valja napomenuti da su članovi LD "Jelen" u 2001. godini isplanirali i započeli sa izgradnjom Lovačkog doma društva na istoj lokaciji,koji je izgrađen i završen 2004. godine.

MOGUĆNOSTI LOVNOG TURIZMA

Uzimajući u obzir kvalitet lovišta, brojno stanje pojedinih vrsta divljači i pokrivenost lovišta lovnogospodarskim objektima, Društvo je u mogućnosti lovcima turistima ponuditi lov na šljuke, kojih u proljeće i u jesen u šumama ovog područja ima u značajnom broju. Uz šljuke Društvo nudi lov i na prepelice, te na fazane iz prirodnog i umjetnog uzgoja. Tijekom cijele godine Društvo može organizirati lov na divlje svinje sa čeke za manje grupe lovaca turista, kao i lovove na divlje svinje za grupe do 20 lovaca u sezoni (studeni i prosinac) sa pogonom i prigonom. Za lovce turiste smještaj se može osigurati u hotelu "Central" u Hrvatskoj Kostajnici, koja je od Hrvatske Dubice udaljena 22 kilometra, ili u privatnom smještaju koji nude građani Hrvatske Dubice.


lokacija

Općina Hrvatska Dubica

 

 Karta - lokacija

Hrvatska Dubica fotografija

info

Informacije

OPĆINA HRVATSKA DUBICA, Vjekoslava Venka 4, Hrvatska Dubica

KONTAKTI: 

  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • kom.djelatnosti@hrvatska-dubica.hr 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

RADNO VRIJEME JEDINSTVENOG UPRAVNOG ODJELA OPĆINE HRVATSKA DUBICA: ponedjeljak - petak 7,00-15,00 

RAD SA STRANKAMA: svaki radni dan od 8,00-14,00

UREDOVNO VRIJEME OPĆINSKE NAČELNICE: utorkom od 8,00-10,00 sati, uz prethodnu telefonsku najavu

DNEVNI ODMOR: 10,00-10,30

granica

Granični prijelaz

 

Kontakt broj Graničnog prijelaza Hrvatska Dubica: 044/560-781

granicniprijelaz1