Obilježavanje godišnjice stradanja nevinih civila u Baćinu

Bain 5 1

Prije 26 godina, 21. listopada 1991. godine u naselju Baćin, u Općini Hrvatska Dubica, počinjen je jedan od najstrašnijih zločina nad hrvatskim civilima. U proljeće 1997. iz masovne grobnice su ekshumirana tijela 56 nevino stradalih civila. To je druga po broju žrtava masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, za čiji zločin još nitko nije odgovarao. U neposrednoj blizini masovne grobnice, nalazi se i Spomen soba za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu koji su živjeli na području naše općine ili su tu stradali, ukupno 137 žrtava.

Općina Hrvatska Dubica svake godine 21. listopada, prigodnom komemoracijom obilježava godišnjicu stradanja nevinih civila i odaje dužnu počast svim nevino stradalim civilima i svim hrvatskim braniteljima. Pozivaju se svi mještani naše općine, da ukoliko to žele, prisustvuju svečanoj komemoraciji, a ovogodišnji program obilježavanja možete pogledati ovdje. Organiziran je i prijevoz autobusom koji kreće u 9,45h iz donjana (H. Dubica) i kupi sve koji žele nazočiti obilježavanju navedene godišnjice te ih po završetku vraća kući.

Također, od 17.-20. listopada za sve zainteresirane bit će otvorena za posjet Spomen soba u Baćinu. Zainteresirane grupe ili pojedinci Spomen sobu mogu posjetiti svaki dan u terminu od 11,00-16,00 sati. Zbog lakše organizacije obilaska, molimo grupe da se prethodno najave na broj telefona 044/855-002.

Ispis